Sund livsstil mod kræft
En amerikansk rapport, der hævdede, at ca. 65 % af alle kræfttilfælde skyldes tilfældige mutationer i cellerne, fik en del spalteplads i pressen, og flere undrede sig (også læsere af dette nyhedsbrev).
Men den gode nyhed er, at det ikke er korrekt, at det “kun” er 35 % af alle kræfttilfælde, der kan forebygges med bedre livsstil og bedre livsbetingelser.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har helt ekstraordinært kommenteret rapportens konklusion.
Som beskrevet i artiklen: WHO undsiger rapport om, at kræft rammer tilfældigt (cancer.dk 15.1.2015) er det miljøet og vores livsstil, der i overvejende grad påvirker, om vi får kræft eller ej. Det slår WHO’s institut for viden om kræft, IARC, nu fast med store søm.
Verdenssundhedsorganisationen går dermed direkte i rette med to amerikanske forskere, der i en nylig rapport hævdede, at kræft hovedsageligt opstår som følge af tilfældige mutationer i et menneskes celler.
Ifølge artiklen er forskningschef Jørgen H. Olsen hos Kræftens Bekæmpelse uenig i den amerikanske rapports konklusioner:
– Vi har utallige rapporter og masser af forskning om emnet. Og der er i dag udbredt enighed om, at over 80 pct. af al kræft kan relateres til negative påvirkninger fra miljø og livsstil, siger han. Læs hele artiklen her
Blot to af flere vigtige faktorer — at undgå rygning og en plantebaseret kost — kan have en væsentlig indvirkning på risikoen for flere kræftformer. Det viser en ny undersøgelse …
Mindre alkohol og en plantebaseret kost mod fedmerelaterede kræftformer
Lavt alkoholforbrug og en plantebaseret kost, er forbundet med mindre risiko for fedme-relaterede kræftformer.
En tredjedel af alle kræfttilfælde skønnes at være relateret til overskydende kropsfedt, og menes derfor i stor udstrækning at kunne forebygges gennem livsstilsændringer.
Fedmerelaterede kræftformer indbefatter kræft i mavetarmkanalen, kønsorganer, urinveje, blod, knogler, milt og skjoldbruskkirtlen.
Forskerne analyserede oplysninger om 2.983 mænd og kvinder.
Det viste sig, at overholdelse af anbefalinger for alkohol — at begrænse antallet af daglige genstande til to for mænd og en for kvinder — beskyttede mod fedmerelaterede kræftformer og mod bryst-, prostata- og tarmkræft.
Desuden viste det sig, at deltagere, der spiste stivelseholdige grøntsager og tilstrækkelige mængder ikke-stivelseholdige vegetabilske fødevarer (frugt, grøntsager og bælgfrugter), også havde en lavere risiko for tyktarmskræft.
Hovedkonklusionen på undersøgelsen var, at lavere indtagelse af alkohol og en plantebaseret kost er forbundet med lavere risiko for fedmerelaterede kræftformer.
Kilde: Nour Makarem, Niyati Parekh m.fl. Concordance with World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (WCRF/AICR) guidelines for cancer prevention and obesity-related cancer risk in the Framingham Offspring cohort (1991–2008). Cancer Causes & Control 06. Jan 2015. Abstract
Kommentar:
Ikke mindst svært overvægtige vil altså have stor gavn af ganske få livsstilsændringer — inkl. væsentlig lavere risiko for kræft.
Uanset om svært overvægtige taber sig eller ej, vil følgende gavne deres helbred:
- Højst en genstand alkohol dagligt
- En plantebaseret kost
- Daglig motion. Blot en lille smule er meget bedre end ingen motion!
- Gode søvnvaner, inkl. en god døgnrytme.
Interessant er det jo, at netop disse livsstilsændringer samtidig har en rigtig god chance for at hjælpe svært overvægtige ned i vægt.
En undersøgelse viste fx for nylig, at de mest aktive kvinder kunne mindske deres risiko for brystkræft med 25 % i forhold til de mindst aktive. Se artiklen: Gåture mindsker risiko for brystkræft (cancer.dk 16.12.2014)
Læs artiklen: Kost mod kræft
Endnu en undersøgelse bekræfter, at en plantebaseret kost har en gavnlig virkning mod kræft. I artiklen Den rigtige mad kan mindske risikoen for blærekræft(Kræftens Bekæmpelse 16.1.2015) beskrives en undersøgelse, hvor forskere på baggrund af data fra godt 477.000 deltagere har undersøgt, hvilken rolle de naturlige plantestoffer flavonoider og lignaner, spiller for blærekræft.
Den femtedel af deltagerne med det højeste indtag af flavonoler, havde 36 % lavere risiko for at få blærekræft i forhold til dem, der fik færrest flavonoler gennem kosten. Den femtedel, der havde det højeste indtag af lignaner, havde 41 % lavere risiko for at få blærekræft i forhold til dem med det laveste indtag. (Læs hele artiklen her)
Kilde til undersøgelsen: Zamora-Ros R, et al.: Flavonoid and lignan intake in relation to bladder cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study. Br J Cancer. 2014 Oct 28;111(9):1870-80.
Kilde: http://www.nomedica.dk/ugeskrift04_2015.htm
Kommentar:
Det er muligvis blandt andet lignaner i rug, der gør, at rug sandsynligvis kan være med til at forebygge kræft.
Læs evt. artiklen: Hvorfor kan rug bremse kræft? (videnskab.dk 6.2.2013).
Fiberholdig kost er rig på lignaner, der af forskere tillægges både sygdomsforebyggende og helbredende egenskaber.
Læs evt. også artiklen: Fuldkornsrugbrød sættes ind i kampen mod kræft
Lignaner findes i fiberrige fødevarer og fuldkornsrug er en særlig god kilde.
Læs evt. også: Effekt af lignaner på overlevelse blandt personer med kronisk sygdom
En længere liste af kilder til liganer i denne artikel: Planteøstrogen forbundet med lavere risiko for brystkræft
Der findes over 4.000 forskellige plantestoffer kaldet flavonoider (flavonoler hører under denne kategori). Du får dem især ved at spise godt med frugt og grønt — i stor variation og gerne i mange forskellige farver. De fleste bær er rige på flavonoider. Det samme er grøn te. Også vin og chokolade indeholder flavonoider.”
Se mere om Livsstil: https://www.forebyg.dk/livsstil/