Hvorfor meditation?
Der kan være mange grunde til at man mediterer f.eks. at man
- Lever længere
- Er gladere og sætter mere pris på livet
- Er mindre stresset
- Har lavere blodtryk, hjertefrekvens og kolesteroltal
- Får mere ud af arbejde og sport
- Er mere kærlige og medfølende
- Har nemmere adgang til spirituel indsigt og sindstilstande
- Oplever at blive mere kreative
- Føler sig mere fokuseret, og i balance
Det er almindeligt antaget, at det er sundt at meditere. Det er i hvert fald en god måde til, at få lidt styr over følelser og tanker. Tankerne er tilbøjelige til at tænke på bekymrende forhold først, og det er i almindelighed godt at koncentrere sig om alvorlige ting først, og få ordnet dem, før man tænker på alle de ting, der er at glædes over, slappe af ved og have kærlighed til. Men hvis man har oplevet mange kedelige og negative ting, har tankerne svært ved at slippe bekymringerne og al tid går med at grave sig ned i depressioner, dybere og dybere ned. Det bliver en ond cirkel og al glæde og kærlighed forsvinder. Samtale og piller virker ikke, man bliver blot mere og mere fortvivlet.
Så kan det være godt at begynde at meditere. At prøve og prøve om ikke man kan standse den negative tankestrøm. Der er mange metoder, man kan meditere efter, og det gælder om at finde den, som passer bedst for èn. Det letteste for mange er at meditere med mantra. At fremsige et mantra er verdens mest enkle form for meditation. Mantraet kan hjælpe med til at skubbe tankemylderet til side, så man kan finde roen til at være nærværende i nuet.
Meditation med mantra:
Et mantra er et begreb med rod i hinduismen og buddhismen. Det betyder ”redskab for tanken” og omfatter gentagne lyde, ord, sætninger eller vers, som skal fremkalde en særlig effekt. I nogle meditationsmiljøer får man tildelt et mantra
Hvis man har sat sig selv en udfordring – lige fra at droppe flødekagerne, til at løbe en maraton eller til at blive herre over sine følelser og tanker, er det vigtigt at gøre sig klart, hvad det er, som driver én. Det er vigtigt at vide, at det kun er én selv, som kan beslutte, at man skal blive herre over sine følelser og tanker. Man skal være fast besluttet på, at der er det, som driver én. Så kan et mantra, en lille positiv sætning, som man gentager igen og igen i processen, give ekstra styrke og virkning.
Et mantra virker, hvis det er ærligt og konkret udtrykker det, man vil opnå. Det kan bringe én i direkte kontakt med den gnist, som kan slukke dine bekymringer og starte dine drømme, og det er det, som gør hele forskellen – især på de dage, hvor motivationen trænger til et ekstra boost.
Det mest effektfulde mantra er et, man selv formulerer. Brug intuitionen og følg disse trin:
- Skriv ned på et stykke papir, hvad du gerne vil opnå.
- Omformuler det til én sætning, der er positiv og men for dig at huske.
- Undgå ordet ikke. Vil du kvitte cigaretterne, så sig:”Jeg er glad for at være røgfri”, frem for : ”Jeg vil ikke ryge”.
- Gentag dit mantra så meget som muligt, så ofte som muligt.
Det er almindeligt antaget, at det er sundt at meditere. Det er i hvert fald en god måde, at få lidt styr over følelser og tanker.
Meditationen:
Beslut dig for, hvor lang din meditationsperiode skal være, mellem et kvarter og en time.
Sæt dig på et uforstyrret sted.
Find en behagelig siddeposition.
Luk øjnene. Hvis du er tilbøjelig til at falde i søvn, så mediter med åbne øjne, så skal du blot have noget roligt at se på, en blomst, et billede, et symbol eller lignende.
Læg hænderne i afslappet skødet med håndfladerne opad.
Tag et par dybe vejrtrækninger.
Træk vejret roligt og naturligt.
Hvil i kroppens naturlige rytmiske vejrtrækning, mærk roen.
Sig roligt dit mantra højt i 2 minutter.
Hvisk det herefter i 2 minutter.
Sig indvendig og tænk på dit mantra resten af meditationsperioden.
Meditation er en del af det, man kalder mindfulness. Mindfulness (smriti) betyder ”at huske”.
Objektivt er mindfulness den neutrale og nærværende måde at forholde sig til de fænomener, din krop, følelser, tanker og omgivelser møder.
Mindfulness er et koncept, der oprindeligt stammer fra buddhismen. Det har især fundet vej til Vesten i forbindelse med håndtering og behandling af stress, konceptet bliver blandt andet benyttet i behandlingstilbud til voldsudøvende mænd.
Et centralt punkt i mindfulness er evnen til nærvær og fuld opmærksomhed på det, der er lige nu. Tilstedeværelse med alle sanser vågne. Følelser og tanker opleves som de er men vurderes ikke, de observeres blot, hvilket giver en selv et indblik i, hvorledes man selv er. At se på egne tankemønstre og derved få et billede af, hvordan man reagerer på bl.a. stress og pres. Bevidsthed om sig selv og sine reaktioner giver mulighed for objektivt at forholde sig hvad der end måtte opstå i nuet, derved opøver man en evne til at agere i stedet for at reagere.
Mindfulness trænes ved meditation, yoga og opmærksomhedsøvelser.
Det er en stor mængde litteratur til rådighed. Gyldendal har en bogklub, der er et blad, som hedder Nyt Aspekt, der er en forening, som hedder Brahma Kumaris, og der er en masse andre tilbud.